Soğuk Hava Boyamasında ustalarımızın sizler için ipuçları

Soğuk havada evinizi mi boyamanız gerekiyor?Sizler için hazırladığımız ipuçları dikkate alarak yapılması ve yapılmaması gerekenleri okuyabilirsiniz.

Soğuk havalar boya ve badana üzerinde çeşitli olumsuz etkilere sahip olabilir . Alkid ve yağ bazlı boyalar, daha düşük sıcaklıklarda daha viskoz (daha kalın) hale gelen yağlar ve reçinelerle yapılır. Bu, boyanın eşit veya pürüzsüz bir şekilde uygulanmasını çok zorlaştırabilir. Su bazlı veya “lateks” boyalar su ile yapılır ve bu nedenle soğuk havalarda donmaya karşı hassastır. Antifriz kimyasalı içeren bir boya katkı maddesini karıştırarak donma direnci ekleyebilirsiniz.

Hem alkid / yağ hem de su bazlı boyalar, belirli bir sıcaklık aralığında sertleşme(kürleme-Kürleme, polimer kimyası ve süreç mühendisliğinde, elektron ışınlarının, sıcaklığın veya kimyasal katkıların sağladığı, polimer zincirlerinin çapraz bağlanması yoluyla bir polimer malzemenin sertleştirilmesi anlamına gelen bir terimdir) üzere formüle edilmiştir ve bu aralığın altındaki sıcaklıklarda uygun şekilde sertleşmez. Boyadaki kimyasalların kaynaşması veya birbirine bağlanması için uygun sıcaklığa ihtiyacı vardır. Uygun olmayan sertleşme, zayıf kaplama, kızarma, soyulma, köpürme, çatlama, düşük parlaklık ve renk tutarsızlığı gibi bir dizi soruna yol açabilir.

Önceden Dondurulmuş Boya Kullanılabilir mi?

Birkaç donma-çözülme döngüsünden geçen su bazlı boya yine de kullanılabilir, ancak her zaman değil. Önceden donmuş bir boya topaklıysa ve pürüzsüz bir kıvamda karışmazsa, artık kullanılamaz. Bu, boyanın emülsifiye(Emülsiyon v sıvı asıltı, birbiri içinde çözünmeyen iki sıvının karışımıdır. Bir sıvı, öbürünün içinde dağılmış durumdadır. Emülsiyon oluşma sürecine emülsifikasyon denir. Bir emülgatör bir emülsiyonu kararlı kılan, genelde sürfaktan özellikli bir maddedir) olma kabiliyetini kaybettiğini ve uygun şekilde kürlenemediğini gösterir. 

Soğuk hava hem alkid / yağ hem de su bazlı boyaların kuruma süresini yavaşlatır . Bu, yeniden kaplama sürelerinin de uzatıldığı anlamına gelir. Doğrudan güneş ışığının veya gölgenin yüzey sıcaklıklarının aynı yapı üzerindeki farklı alanlar arasında değişmesine neden olabileceğini unutmayın. Bu, kuruma sürelerini ve yeniden kat sürelerini etkileyen başka bir faktördür.

Hava Durumunu ve Güneşi İzleme

Projeniz üzerinde çalışmaya başlamadan önce, yerel tahminleri kontrol edin ve sıcaklıkların en yüksek olacağı ve güneşin dışarı çıkacağı birkaç günlük bir süre bulun. Kulla

ndığınız boya için sıcaklık minimum seviyenin altına düşmediğinde arka arkaya birkaç gün geçirmeniz gerekir, çünkü birden fazla kat için kuruma süresini de hesaba katmanız gerekir.

Her katı, boyadığınız alanda güneşin parlayacağı zamanlar için planlayın. Doğrudan güneş ışığı, çoğu yapı malzemesinin yüzey sıcaklığını hızla yükseltir. Sıcak havalarda güneş ışığından kaçınılmalıdır, ancak soğuk mevsimlerde doğrudan güneşte boyamak tercih edilir.

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HEMEN TEKLİF ALIN
Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert